maxpaynemm, bity Bajtu 7 w module komfortu
Ogórek powraca pod nazwą RTO 707 Dumpling
Zwiń
X
-
Ogórek powraca pod nazwą RTO 707 Dumpling
Myślę, że tego modelu nie trzeba przedstawiać ani młodszym ani starszym. Najpopularniejszy autobus Polski lat 60. powraca w nowej wersji. Ale czy wiecie skąd Ogórek się wywodzi? W Polsce produkował go Jelcz, ale podwozie pochodziło z Czechosłowacji. Oryginalny czechosłowacki Ogórek produkowała SkodaDo rzeczy. Słowacki designer Miroslav Dorotèín stworzył projekt nowego Ogórka. Ma on być połączeniem nowoczesności i klasycznego kształtu pierwowzoru. Zwiększyła się długość autobusu (z 10,7 do 12,5 m), będzie on mógł przewieźć 28 pasażerów. Fotele będą miały regulację położenia a w każdym oparciu zamontowany będzie 13 calowy ekran dotykowy żeby uprzyjemnić pasażerom dłuższe podróże. Dostępny będzie również internet. Za oświetlenie wnętrza będą odpowiadać diody LED z możliwością regulacji natężenia światła i zmiany koloru, a kierowca będzie miał do dyspozycji elektroniczny panel sterowania. Brak niestety bliższych danych o napędzie.
Jak myślicie, czy nowy Ogórek ma szansę podbić polskie miasta tak jak to miało miejsce 50 lat temu?
Zdjęcia: http://moto.onet.pl/nowa-era-ogorka-...-powraca/zcpnm
-
-
Enriquez, a ile jeździ przewozów busami po 15 miejsc? I jakoś biznes im się kręciwłaśnie coś takiego miałem na myśli
Poza tym typowe Ikarusy/MANy/Merce w wersjach krótkich też mają ok. 30 miejsc siedzących
BTW, zawsze mnie to intrygowało jak pisali na tabliczkach w autobusach np.
"miejsc siedzących: 30 + 1
miejsc stojących: 70"...nie mówię, że się nie da, ale oni to chyba liczą na zasadzie ile max się zmieści nieważne w jakich warunkach :lol:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafikiEnriquez, a ile jeździ przewozów busami po 15 miejsc? I jakoś biznes im się kręciwłaśnie coś takiego miałem na myśli
Poza tym typowe Ikarusy/MANy/Merce w wersjach krótkich też mają ok. 30 miejsc siedzących
:
Ps. Ale można założyć jakąś firemkę pt. Polskie Autobusy S.A. i pchnąć to na New Connect i wyrwać od głupków parę złotych (patrz: polskie sportowe auto Arrinera :hmm).
Pozdrawiam
perfex
Octavia HTP
Komentarz
-
Komentarz